Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η Φιλοσοφική βάση της Ιδεολογίας

- Ο Κομμουνισμος αρκειται στην εφαρμογη της εξουσιας μεσω του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ
(θελει να αλλαξει τον κοσμο, απλα αρκειται σε αυτο).
- Ο Φασισμος αρκειται στην εφαρμογη μιας ΛΟΓΙΚΗΣ που δεν πηγαζει απο το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
(αρνησίας της διαδικασιας δημιουργιας της ΛΟΓΙΚΗΣ μεσω του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ)
- Ο Κοινοβουλευτικος Καπιταλισμος αρκειται στην εξαργυρωση της ΛΟΓΙΚΗΣ του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ
(μπορει να αλλαξει τον κοσμο, αλλα δεν ενδιαφερεται γιατι δεν ειναι επικερδες)
- Η Δημοκρατια μετουσιωνει το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ σε ΛΟΓΙΚΗ.
(Θελει να αλλαξει τον κοσμο και εχει και τον τροπο να τον αλλαξει).

(Κειμενο με αφορμη της ραδιοφωνικης συνεντευξης του Φιλοσοφου κ.Ραμφου στον κ. Θ.Λάλα)


 Η αιτια της Οικονομικης κρισης δεν ειναι η κακη Οικονομικη Πολιτικη. Ειναι το αποτελεσμα της ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Της λανθασμενης αφομοιωσης δηλαδη απο τη Γενια του Πολυτεχνειου,του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ (της διαθεσης για ενα καλυτερο κοσμο στην προκειμενη περιπτωση) σαν ΛΟΓΙΚΗ (το πως θα φτιαξουμε δηλαδη τον κοσμο καλυτερο).
 Η Φιλοσοφια πρεπει να προηγειται της εποχης , ωστε η σκεψη να μπορει να μετουσιωνει αυτοματα το συναισθημα σε κατι το Δημιουργικα κριτικο. Αλλιως, η εμμονη στην ατελεια ,οπως την εχουμε αφομοιωσει μεσω του Προπατορικου Αμαρτηματος, οδηγει σε ανομικο αγχος. Και συνεπως σε διαφθορα. Γιατι η αποδοχη της ατελειας ειναι πολυ πιο οικεια σε εκεινους που παραμενουν στο συναισθημα.
 Η κοινή αίσθηση είναι πως οι Φιλόσοφοι έχουν παψει να επεμβαινουν και να παρεμβαινουν στο συγχρονο Πολιτικο σκηνικο, στη συγχρονη Πολιτικη ΣΚΕΨΗ. Και ειναι μαλιστα τοσο εντονη αυτη η αισθηση που αρκετες φορες , δημοσια κιολας μεσω της Τηλεορασεως, των Ραδιοφωνων αλλα και σε λιγοτερο βαθμο μεσω του διαδικτυου και των εφημεριδων, υπαρχουν νουθεσιες απεναντι στην "σταση" αυτη των Φιλοσοφων απο τους ψευδοδιανοουμενους εκφραστες της Τεχνης και της Ενημερωσης.
Το θεμα ειναι, πως οι φιλοσοφοι μιλανε και σημερα. Ομως.....
 Τη φωνη της Λογικης (αυτα που λενε δηλαδη) την καλυπτει ο "θορυβος" του "ευκολου συναισθηματος" οπως εκεινο διανεμεται σε αφθονια μεσα απο την...ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και την διαχυση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ και της ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ  στο εξελιγμενο κουτι της Πανδωρας. Παραδειγμα οσων αναφερω: αν υπαρχει στο τηλεοπτικο προγραμμα μια εκπομπη που ειναι καλεσμενος ενας Φιλοσοφος σε ενα καναλι, ο οποιος αναλυει το τί και γιατι ειμαστε ετσι σαν κοινωνια , και τι πρεπει να κανουμε για να γινουμε καλυτεροι σαν πολιτες και να αποκτησουμε εναν ορθο τροπο σκεψης, και στα αλλα καναλια η prime time "απαντηση" ειναι: Μια καλσκηνοθετημενη σειρα, ενας αγωνα ποδοσφαιρου, μια Χολυγουντιανη υπερπαραγωγη και μια ελαφρων ηθων ρομαντικη κομεντί, τοτε η θεαματικοτητα αποδεικνυει ποσοι πραγματικα ενδιαφερονται για το τι συμβαινει. Και κατα ποσο ενδιαφερονται να αλλαξουν αυτο που διαδραματιζεται στον κοινωνικο ιστο. Η θεαματικοτητα δηλαδη ειναι ο αληθινος εκφραστης των ανθρωπων που εχουν ΛΟΓΙΚΗ εναντι των ανθρωπων που επενδυουν στο "ΕΥΚΟΛΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ".. Εκεινων δηλαδη που αποδεχονται την αδυναμια τους να κανουν κατι για να αλλαξουν την κοινωνια και να απαλλαγουν απο την διαφθορα της και αρεσκονται απλα στο να φωνασκούν απο τον καναπε τους για τα λαμογια που τους βασανιζουν. Αυτοι ειναι οι ανθρωποι που "μαζι τα εφαγαν". Τα ΣΚΑΤΑ του συστηματος. Οχι το χρημα του. Γιατι απλα, δεν εκατσαν ποτε στη ζωη τους να ασχοληθουν με το τί πραγματικα συμβαινει γυρω τους. Γιατι αντι να κατσουν να ακουσουν 3 και 4 και 5 φορες τί προσπαθει να τους πει ο εκαστοτε Ραμφος, εκεινοι επενδυουν στο συναισθημα (αυτο που αποκομιζουν δηλαδη απο μια εκπομπη πρκειμενου να δια/σκεδασουν τον ελευθερο χρονο τους) και απλά "ραμφίζουν" με σχολια το "Μεταλλικο Αεριωθούμενο" του συστηματος Εξουσιας, δίνοντας του παράλληλα τα καύσιμα λειτουργιας του μέσω των Εκλογικων αναμετρησεων και της ψήφου τους.
 Το χειροτερο ολων ομως, που συντεινει στη διαιωνιση αυτης της διαδικασιας της αποχαυνωσης και της νοητικης ενδειας ειναιοι ταμπελες που εχουμε μαθει να βαζουμε στον τροπο γραφης των κειμενων. " Α το παλιοκομμουνι!!!", "Α τον παλιοφασιστα!", "Α τον πρασινοφρουρο","Α τον Βρωμοδεξιο!". Κι αυτο γινεται για εναν απλο λογο. Για να μην κουρασουμε το μυαλουδακι μας και να κατσουμε να δουμε κ να καταλαβουμε τι γραφει ο καθενας. Μην το κουρασουμε το πολυτιμο μας... Αφου μας εχουν "μαθει" τι ειναι ο καθενας. Αυτοι που επιθυμουν την απαιδεψιά και την αγνοια. Αυτοι που ξερουν ποσο αξιζει το μυαλουδακι μας. Αλλα το θελουν να παραμενει μυαλουδακι.
 Παραφράζοντας τον Μεγαλο Βιλχεμ Ραιχ , θα πω το εξης:
Αν δεν μπορεις να ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, αντι να ΑΚΟΥΣ, αντι να "ΒΛΕΠΕΙΣ" τουλαχιστον...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ.
Αλλιως, συντομα κιολας, θα σε..."διαβασουν".Πολιτικα, Εργασιακα, Οικονομικα και Φυσικα.Διοτι τελικα, επειδη ολα ξεκινουν σαν αρχετυπα νοητικα της Επιθυμιας (ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ) ολα διορθωνονται.
Αρκει να θελουμε να τα διορθωνουμε αντι να διορθωνουμε τα θελω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου